Human Sense Zomertraining

Leren Vooruitzien

Denkmodellen vormen de rode draad van de zomertraining.

Als deelnemer word je uitgedaagd deze denkmodellen langs je leven tot nu toe te leggen en toe te passen op je huidige situatie. Wat maakt dat je op bepaalde manieren denkt, functioneert, dingen beleeft of effect hebt op anderen binnen allerlei relaties?

De denkmodellen brengen andere inzichten waardoor je zelf en met anderen efficiënter en constructiever kunt gaan functioneren. De meerwaarde van werken met een groep is heel veelzijdig, alleen al om er door de ogen van de ander achter te komen wie je bent en wat je zelf of alleen nooit aan jezelf kunt zien. Met de inzichten kun je direct oefenen en actief aan de slag. Voorbeelden van thema’s binnen de denkmodellen zijn daad en effect; geven en nemen; autonomie en vrijheid.

We starten de dag met de uitleg van een denkmodel waar we vervolgens praktisch mee aan de slag gaan. De deelnemers krijgen hiervoor bijvoorbeeld in tweetallen de opdracht om samen uit te zoeken hoe het denkmodel toepasbaar zou kunnen zijn op hun eigen situatie. Vervolgens loopt de dag flexibel door naar aanleiding van wat zich aandient. De training is gebaseerd op onderling vertrouwen, veiligheid, respect voor grenzen, verkennen van nieuwe paden en de uitnodiging om grenzen te verleggen. Het is geen emotionele archeologie, het is eerder loodsen. De trainer is de loods, de deelnemer blijft altijd zelf aan het roer. De zomertraining is geen therapie of coaching. Het is het op een ontspannen en speelse wijze verhogen van inzichten in je dagelijks bestaan, waardoor je soepeler om leert gaan met allerlei situaties die op je pad komen.

Persoonlijk excelleren in saamhorigheid is het perspectief.

Wij werken met kleine, overzichtelijke groepen van rond de acht deelnemers. Hierdoor krijgen alle deelnemers ruim aandacht, zonder dat er subgroepen ontstaan. Het voordeel van het werken in groepen is dat de deelnemers zien wat er bij de anderen gebeurt en hoe zij met bepaalde zaken omgaan. Dit op zich brengt vaak al nieuwe inzichten met zich mee.

Om verschillende redenen vindt de training plaats in Italië, in Agriturismo Il Castelluccio nabij Arezzo. Allereerst de plek zelf. Weg van het leven van alledag, waardoor andere tijd en ruimte ontstaan. Midden in de geurende natuur, de schone lucht, veel zon, aangename temperatuur en het mooie licht. Een tweede reden is je een tijdje onder kunnen dompelen in deze natuur zeer ten gunste van de mentale en lichamelijke weldaad. In Japan wordt dit Shinrin-yoku genoemd (onderdompelen in de atmosfeer van het bos), waardoor allerlei welvaartziekten aantoonbaar minder vat op je hebben en je ook nog geestelijk helderder, scherper en lichter wordt.

Het perspectief van die plek in de Toscaanse heuvels is een metafoor voor de nieuwe inzichten die je opdoet in de week dat we daar zijn. Het agriturismo huren wij volledig af, waardoor de plek een beetje van ons is en het als een thuis voelt. Wij komen hier al veertien jaar, de familie kent ons goed en ze verzorgen ons tot in de puntjes. Volpension, met voedsel van het eigen land, eigen olijfolie en eigen wijn. Cucina Originale Italiana zoals je dat nog maar zelden proeft. Het zwembad zorgt voor de nodige verkoeling, de appartementen bieden de privacy die nodig is. Met kippen, konijnen, schapen en ezels die je wakker balken wanneer de dag begint. De rust en de natuur maken de zomertraining bij Il Castelluccio tot een ervaring om nooit te vergeten.

Agriturismo il Castelluccio di Bonucci Piero
Loc. Badia San Veriano 7 . 52030 Arezzo – Italy
www.ilcastelluccio.net